ProProf Magazine Nummer 35
Vorige week maakte Sparta bekend dat ze vanaf volgend seizoen op het Kasteel op kunstgras gaan voetballen. Ik verwacht dat Sparta niet de enige club is die deze aankondiging gaat doen. Ook bij RKC, Roda JC en Willem II is al min of meer besloten om volgend jaar op nepgras te spelen. Afgelopen seizoen speelde een tiental clubs al op deze ondergrond. Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat volgend jaar waarschijnlijk meer dan de helft van de clubs in het betaalde voetbal op kunstgras speelt en binnen vijf jaar zo’n driekwart van de clubs. Het besluit wordt bij de meeste clubs ingegeven door de gedachte geld te besparen. Kunstgrasbrengtimmersminderonderhoudskostenmetzichmeeen isbeterbespeelbaar door meerdere teams van de BVO.
De meeste voetballers spelen liever niet op kunstgras. Ze willen echt gras ruiken en niet het chemische luchtje van nepgras. Langzaam zie je dat deze gedachte uitsterft aangezien de jeugd tegenwoordig opgroeit op kunstgras. Op buurtveldjes en op de velden van amateur- clubs ligt tegenwoordig vrijwel alleen nog kunstgras.
Je kunt je afvragen of deze ontwikkeling goed is voor het betaalde voetbal in Nederland. In de ons omringende landen speelt namelijk bijna geen enkele club op kunstgras. Zeker niet in de grote competities waar we graag naar verwijzen. Had de KNVB, als organisator van de competitie, het niet simpelweg moeten verbieden om op kunstgras te spelen? Net zoals ze het verplicht stelt dat clubs in de eredivisie veldverwarming aanleggen, als ze op ‘gewoon’ gras spelen. De KNVB zal zeggen dat dit niet mogelijk is aangezien de FIFA spelen op kunst- gras in haar reglementen mogelijk heeft gemaakt. Andere landen lijken zich daar echter ook niet zoveel van aan te trekken.
Het voetbal zal ontegenzeggelijk veranderen als er voornamelijk op kunstgras gespeeld wordt. De bal heeft simpelweg een andere stuit en het spel is minder fysiek. ‘Mooi’, zullen liefhebbers van schoon voetbal zeggen, maar ik kan me voorstellen dat de grote clubs in Ne- derland gruwen bij de gedachte. Het handjevol clubs dat straks nog voetbalt op gras mag zich Europees meten met clubs die alleen maar op gras spelen. Mijn inschatting is dat de kwaliteit van het Nederlandse voetbal vanuit Europees perspectief minder wordt, daardoor zullen de sportieve prestaties ook minder worden en uiteindelijk zullen er minder inkomsten zijn. Als er Europees nog minder gepresteerd wordt dan zal de Nederlandse kampioen zeker niet meer rechtstreeks geplaatst zijn voor de Champions League met haar vele miljoenen. Ik vrees dat we het lachertje worden.
Maar misschien heb ik ongelijk en volgen andere landen straks het voorbeeld van Nederland omdat ze zien dat kunstgras de toekomst heeft. Dan voetballen vele clubs in het buitenland over vijf tot tien jaar op nepgras en hebben wij een gigantische voorsprong. We hebben immers bijna tien jaar langer kunnen oefenen en hebben het spelen op de nepsprieten ge- perfectioneerd. Dan blijkt weer eens dat we trendsetter zijn en plukken we hiervan volop de vruchten. Europees gezien behoren we weer tot de elite en onze kampioen wint met gemak de Champions League. Wat denk jij?
In dit nummer kun je meer lezen over de nieuwe CAO. Na een aantal bijeenkomsten zijn we dicht bij een akkoord. In Nederland hebben we in ieder geval de beste voetbal-CAO van Eu- ropa. Hierin zijn we zeker trendsetter!
Ko Andriessen Directeur ProProf