In ons vorige magazine hebben we uitgebreid bericht over de nieuwe voetbalpiramide. De profclubs en de amateurverenigingen waren het eens. Het hoofdpijndossier kon eindelijk worden gesloten en 2 december 2014 ging als een historische dag de geschiedenisboeken in. Ook ProProf was het eens met 33 van de 38 profclubs die de KNVB-piramide steunden. Op alle niveaus zou voortaan concurrentie zijn en dankzij de doorstroming dachten wij dat ook meer spelers de kans kregen om vanuit de amateurs de sprong naar het betaalde voetbal te maken. Ere- en eerste divisie blijven ongewijzigd maar daaronder komt vanaf het seizoen 2016/2017 een landelijke divisie van achttien verenigingen. Daar weer onder komen twee top- klassen die worden uitgebreid van zestien naar achttien clubs. Gevolgd door zes hoofdklas- sen die net als nu uit veertien teams gaan bestaan.
Doel van al deze hervormingen is tot meer concurrentie komen op alle niveaus, waardoor talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Profclubs krijgen de mogelijkheid hun beloften- ploegen te laten meespelen in de topdivisies van de amateurs met als doel een betere ontwik- keling van talenten. De profclubs kregen wat ze al jaren wensten. Het enige formele punt dat nog na 2 december moest worden ingevuld was dat de profclubs voor 1 maart 2015 kenbaar moesten maken of ze daadwerkelijk deelnamen aan de piramide of toch nog met hun tweede team in een onderlinge maandagavondcompetitie zouden blijven spelen. Dit punt leek een formaliteit aangezien immers 33 van de 38 clubs met de invoering van de piramide hadden ingestemd. Niets bleek echter minder waar.
Er kwamen slechts tien inschrijfformulieren binnen in Zeist. Naast Ajax en PSV, die al met hun tweede in de Jupiler League spelen, hebben slechts FC Groningen, FC Utrecht, Vitesse en AZ zich aangemeld. Alle ander clubs kiezen voor de onderlinge competitie op maandagavond. Door deze actie laten de clubs de KNVB in haar hemd staan. Van de 25 plaatsen die ingete- kend waren voor profclubs zijn er nu maar twaalf bezet. Gezien de hele voorgeschiedenis is dat een lachertje.
Er lijkt een tweedeling te ontstaan; clubs zijn het schijnbaar niet eens over hoe je talenten moet opleiden. En aangezien er toch al grote zorgen zijn over de concurrentiepositie van ons voetbal is dat een slechte zaak.
Ander belangrijk dossier voor ProProf is het verdwijnen van de makelaars na 1 april jongst- leden. Verdwijnen? De FIFA raakte het overzicht kwijt. Ze wilde niet langer verantwoordelijk zijn. In plaats van regels en controles aan te scherpen heeft ze besloten om alle regels af te schaffen. De nationale bonden mochten het zelf uitzoeken. Dat heeft wel een voordeel, de KNVB kreeg de mogelijkheid om zelf aanvullende regels in te voeren. Ook ProProf heeft hier op aangedrongen en het afgelopen jaar, samen met sociale partners en KNVB, gewerkt aan een alternatief. Er is nu een reglement aangenomen waardoor spelers toch enige vorm van bescherming houden. In dit nummer kun je hier meer over lezen.
Ko Andriessen Directeur ProProf