Tijdens het EK, zeg maar voor de vakantie, organi- seerde ProProf samen met Pro Agent een seminar.
Bert van Oostveen, toenmalig direc- teur van de KNVB, was er een van de sprekers. Na de vakantie was Bert vertrokken als voorman van de bond en met hem een karrevracht aan coaches van Oranje en commissarissen van de Raad van Toezicht. Een heuse revolte of eigenlijk toch meer een aflevering van de soap ‘Goede tijden Slechte tijden’.
Vooropgesteld, ik vind Bert een prima bestuurder en ik heb zowel vanuit ProProf als binnen de Centrale Spelersraad prettig met hem kunnen samenwerken. Een hoop van de kritiek aan zijn adres vind ik ook onterecht. De licentiecommissie van de KNVB concludeerde in de Twente- soap dat er sprake was van fraudu- leus handelen, op een schaal die nog niet eerder in de historie van het Nederlands Betaald Voetbal was gezien. In de berichtgeving hierover leek het soms net alsof Van Oostveen degene was die had gefraudeerd. Wat een onzin!
Ik vind wel dat de KNVB nu wat aan haar imago moet doen. Er is in te korte tijd te veel gebeurd en de clubs, met name uit de Eredivisie, vinden dat de benoeming van bestuurders en de structuur van de Raad van Commissarissen anders moet. Op 13 oktober worden in een buitengewone Algemene vergadering hiertoe de eerste stappen gezet.
Nieuw is de videoreferee. Nederland had de primeur op 21 september bij de bekerwedstrijd Ajax-Willem II. Het werd tijd, wat mij betreft. Steeds vaker
worden wedstrijden verstoord door foutieve arbitrale beslissingen. De Champions Leaguewedstrijd van PSV tegen Atletico Madrid is daar een mooi voorbeeld van. Een doelpunt van PSV werd onterecht afgekeurd, PSV kreeg een stafschop cadeau, er werd PSV een strafschop onthouden en er werd ook nog eens een doelpunt van Atletico ten onrechte afgekeurd. Minimaal vier cruciale missers van de arbitrage in een wedstrijd, terwijl bij een Champions League wedstrijd toch de allerbeste arbiters op het veld staan. De meeste van de foutieve beslissingen lijken te worden genomen door de vijfde en zesde scheidsrechter. Het was een lumineuze vinding van de FIFA en UEFA om twee arbiters op de achterlijn te posteren in een poging om de camera en de vooruitgang binnen de sport tegen te houden.
De videoreferee lijkt mij ook voor de scheidsrechters een prettige ontwik- keling. Bij Willem II Ajax greep de videoreferee ook gelijk in. Een over- treding van Willem II-speler Anouar Kali kreeg door het oordeel van de videoscheidsrechter rood in plaats van geel. Willem II vocht deze beslissing aan bij de tuchtcommissie. De club was van mening dat de videoreferee niet had mogen ingrijpen omdat er geen sprake was van een wedstrijd- bepalende situatie zoals buitenspel of een strafschop. De tuchtcommissie verwierp dit beroep en Willem II liet het hierbij vanwege de negatieve publiciteit. Wel jammer, want ik denk dat de club bij de beroepscommissie wel gelijk had gekregen. Los daarvan is het zaak snel procedureafspraken te maken met daarin waarborgen voor spelers en clubs, zodat de proef met de videoscheids binnen afzien- bare tijd de standaard wordt.