ProProf Magazine Nummer 44
ProProf bestaat sinds 1999 en zelf ben ik sinds die tijd bij de vakbond betrokken. Eigenlijk waren de eerste vijftien jaar van dit millennium bestuurlijk relatief rustig. Ook wonnen onze clubs nog wel eens wat in Europa. Feyenoord won zelfs nog een Europacup. Het Nederlands elftal werd bijna wereldkampioen en veroverde de eerste plaats op wereldranglijst. Tot aan 2014 werd er buitengewoon goed gepresteerd maar drie jaar later is ons betaald voetbal in een vrije val terechtgekomen. De clubs die Europees speelden, hebben de afgelopen vijf jaren zo weinig punten gehaald, dat de kampioen van Nederland in 2018 niet eens meer rechtstreeks mag meedoen in de Champions League. En ook Oranje presteert ondermaats. Het dreigt voor de tweede achtereen- volgende keer een belangrijk eind- toernooi te missen.
De KNVB probeerde de vrije val een halt toe te roepen door onder meer een symposium te organiseren waarin alle stakeholders uit het betaalde voetbal konden meedenken en meepraten over de nieuwe richting die weer naar de top zou leiden. Het rapport ‘Winnaars van morgen’ was de denkrichting.
Ook wordt nu gesproken over een nieuwe competitieopzet. In navolging van België moet er een play-off- systeem worden ingevoerd om de weerstand bij de clubs te verhogen. Hierdoor zou Nederland op termijn, net zoals België, ook weer succesvol kunnen zijn in het Europese clubvoetbal. De topclubs zien graag dat de Eredivisie wordt teruggebracht naar zestien clubs. Invoering van een play-off- model zou anders te belastend zijn. Ongeveer het gehele rechterrijtje van de Eredivisie is tegen. Zij vrezen terecht dat de kans op degradatie een stuk groter wordt. Een aantal van deze clubs betoogt dat de weerstand ook groter kan worden als de media- gelden eerlijker worden verdeeld. Nu gaat een groot gedeelte naar de topclubs. Een eerlijker verdeling, zo is de redenatie, zorgt ervoor dat betere spelers kunnen worden aangetrokken door clubs uit het rechterrijtje. Hierdoor neemt de weerstand vanzelf toe. Anderen betogen weer dat er meer moet worden geïnvesteerd om onze opleiders, de trainers dus, naar een hoger niveau te brengen.
Bij dit alles zou ik ook nog een keer willen aanvoeren: stop met voetballen op kunstgras in de Eredivisie. En het liefst ook in de Jupiler League. Het is al vaker gezegd. Voetbal op kunstgras is een ander soort voetbal, waar ook een heel ander soort voetballers door en voor wordt opgeleid. Voetballers die op kunstgras zijn opgeleid, missen simpelweg de vaardigheid om zich te meten met echte voetballers uit de ons omringende buitenland. Probleem is dat een aantal clubs, uit eigenbelang, gewoon op kunstgras wil blijven voetballen. Hier zal dus een oplossing voor moeten worden gevonden. Het zou mooi zijn als de KNVB hier de regie in zou pakken, maar de voetbalbond is onthoofd en momenteel veel met zichzelf bezig. Er is nog steeds geen directeur, er zijn te weinig toezicht- houders en de discussie over een nieuwe governance structuur van de KNVB zou nog wel eens op weerstand bij de betaald voetbalclubs kunnen stuiten.
Om het voetbal vooruit te helpen zal er eerst een goede structuur moeten worden neergezet van waaruit met visie kan worden gestuurd. Er is geen tijd te verliezen!